Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2011 12:35 - Спешни мерки след преяждане и запой
Автор: foreigner69 Категория: Забавление   
Прочетен: 1117 Коментари: 0 Гласове:
8



 Спешни мерки след преяждане и запой


Д-р Атанас Михайлов
 дава своите съвети

 Серията от празници и почивни дни предполагат срещи около масата. Българинът по традиция я отрупва с храна и напитки и рядко става, преди всичко да е изядено и пресушено. А на сутринта се налага спешна помощ и ударно възстановяване. 

 Има няколко прости начина да облекчим страданията си от преяждане и след запой.

Средство №1 при преяждане, препиване и махмурлук е хомеопатичният препарат Nux vomica 5 (9) СН. Той помага при всякакви грешки в диетата. Може да се взема при гадене, повръщане, тежест и неразположение след обилно ядене и прекаляване с чашата. Помага при гастрокардиален синдром - сърцебиене, тежест, стенокардни болки, които са свързани с приема на повече храна. Обикновено 5 зрънца оправят състоянието. Ако не е настъпило желаното подобрение, приемът може да се повтори 2-3 пъти.

На помощ идват и водните процедури, които активизират кръвообращението. Краката се потапят в кофа с хладка вода (37°С). Към нея постепенно и много бавно се долива гореща, която за 15 минути стига до 40-43°С

 Ако газове разпъват корема, помага кориандър. Той се мели в мелничка за кафе и се пие след храна по половин чаена лъжичка.

Подобно действие има ментовият чай. Една-две чаени лъжички сушени ментови листа се запарват 3-4 минути в чаша вряла вода. Чаят се пие топъл.

Сокът от портокал, грейпфрут и лимон с мед е балсам за черния дроб, който е подложен на алкохолни издевателства по време на празниците. Алкохолът е „пресушил” тялото, като се е опитал да излезе по всякакъв начин от организма - често уриниране, повръщане, потене. Затова спешно му трябва течност - по възможност вода, билков чай, плодови сокове. Трябва да пием по малко  количество, но редовно.
Изцеждат се половин лимон, 2 портокала, половин грейпфрут. Този сок се пие сутрин на гладно. След това може и да пропуснем закуската. 

Добре е след празник под ръка да има витамин С. Най-лесно е да си разтворим в чаша вода една таблетка. По-ефективна е комбинацията на витамин С и мед. Предварително във водата се разтворят 1-2 чаени лъжички пчелен мед или глюкоза. Комбинацията от глюкоза,  фруктоза и витамин С подпомага детоксикацията на организма, като активира работата на черния дроб.

 

РЕЦЕПТИ. Помагат  без да вредят


КОНТРАСТНИЯТ ДУШ ОБОДРЯВА

За да се тонизирате и възстановите, направете серия от обливания.  Принципът е прост. Правят се 6 последователни обливания за около 30 секунди с гореща вода. Температурата е толкова висока, колкото може да  понесем, примерно 40-42° и с толкова студена вода, колкото има във водопроводната мрежа, за 10 секунди. Винаги се завършва със студеното обливане.


OБТРИВАНЕ СЪС СНЯГ

Тези, които ще празнуват в планината, могат да пробват руската рецепта. Събличат се до кръста и се обтриват за минута-две със сняг. Следва подсушаване с хавлиена кърпа и обличане с топло облекло. Няма никакъв риск от настинка, но освещаващият ефект е забележителен.

Медът - лек срещу махмурлук

Медът е мощно средство, което помага на организма да се справи с токсичния ефект от препиването. Фруктозата, която се съдържа в пчелния продукт, помага на организма да разгради алкохола в безвредни продукти.

Причината за болезнените последици от препиването е, че в организма алкохолът се превръща в ацеталдехид – вещество, което е токсично, обяснява пред „Дейли телеграф” д-р Джон Емсли от Британското кралско общество по химия.

Ако заедно с алкохола или непосредствено след като сме пили хапнем няколко лъжици мед или подсладим с него прясно изцедения сок от лимон и портокал, ще намалим щетите от препиването. 

В присъствие на фруктоза алкохолът се разгражда до ацетилова киселина, която тялото преработва до въглероден двуокис и го изхвърля с дишането. 

Затова е добре медът да се яде като увертюра преди пиенето. Той зарежда организма с калий и натрий, източник е на гориво за всяка клетка и осигурява безценна помощ, за да се преборим с махмурлука. 

УМНАТА!!




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: foreigner69
Категория: Забавление
Прочетен: 263220
Постинги: 57
Коментари: 468
Гласове: 3228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930