Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2012 17:46 - Ботев и Борисов остават в учебниците
Автор: foreigner69 Категория: Политика   
Прочетен: 1576 Коментари: 1 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Христо Ботев остава в българските учебници и при това непроменен и такава е позицията на кабинета "Борисов". Освен това учебникът по съвременна история ни задължава да се включат имената на министър-председателя, на президента, имаме еврокомисари. Това каза на извънредна пресконференция министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Той е прекъснал отпуската си, за да свика тази спешна пресконференция, възмутен от това, което се пише във Фейсбук. В социалната мрежа пише, че имало проблем Ботев да се изучава в училище. Според министъра има некоректни писания в медии.

"Целият ми екип и премиерът, ако не беше зает и той щеше да дойде тук и да каже следното: Христо Ботев остава в българските учебници при това непроменен", категоричен бе Игнатов. "Смятам, че няма да намерите български политик, учител и обикновен гражданин, който да не ни подкрепи. Нашите деца и младите хора трябва да познават историята с конкретните исторически факти така, както е написана от участници през 19 век. Ботев ще се изучава такъв, какъвто е", обясни министърът.

"Ще се намери ли някой смел, дори учен, който да подмени текстовете му, така че да звучали по-добре днес на български език", пита той. "Това е позицията на кабинета Борисов и моя лична позиция. И сме убедени, че никой от следващите правителства няма да посмее да посегне на тези наши светини", бе ясен по темата Игнатов.

През новата учебна година ще има същото, което е имало през 2006 г., когато е бил отбелязан периодът на Тройната коалиция - тогава как пък никой не видя нещо неестествено в това, каза в отговор министър Игнатов на въпрос дали през учебната година в учебниците по история ще присъства периодът на управлението на Бойко Борисов и неговото име. Отговорът бе положителен.

Ако анализирате текстовете ще видите, че няма исторически оценки и анализи, добави той. Координатната система на историята са имена и дати, казвал съм го, анализите са друго нещо, посочи Игнатов.

Той не смята за некоректно цитирането, което се появи в медиите - извадени изречения от контекста, с които се хвърля съмнение върху българското образование като се казва "какви са тези учебници". Всъщност поводът е проект, който се изпълнява от Комисията за защита от дискриминацията, с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика и на Институт "Отворено общество", по който е направен предварителен анализ с техни констатации и качен на сайта на комисията. Все още в МОТ не е постъпил окончателният доклад. Не сме инициирали този анализ и доклад, заяви зам.-министър Милена Дамянова.

"Като се казва "моми за женене" това е народна песен, как да я променим сега, тя е създадена тогава и е част от нашата гордост", продължи по темата министър Игнатов. Той изрази категорично несъгласие с някои от разработките и коментарите на основата на този доклад в медиите. Не става дума за дискриминация спрямо съвременните разбирания, потвърди той. Тези текстове или са изтеглени вече от учебното съдържание, или са извадени от контекста, обясни министърът. Никой досега не си е позволявал да постави под съмнение тази литература, с която сме закърмени. А това, което ще бъде променяно зависи от Закона за училищното и предучилищното образование, който се обсъжда", добави той.

Ние имаме корени, имаме достойнство, не сме велика държава с широки граници, но сме империя на духа, е неговото разбиране.

За проблема с признаването на дипломите ни за висше образование в Турция министърът заяви: "Ние нямаме фалшиви български дипломи - има един отделен случай и съмнение за 80 академични справки". И продължи: има запитване на дипломи и се оказа, че те са легални. За всеки сигнал имаме доклад до министъра на вътрешните работи Цветанов. България си е свършила работата, имаме студенти от 50 страни. Турция е част от европейското образователно пространство, а нашият анализ показва, че нямаме конкуренция в областта на образованието в Югоизточна Европа, имаме изградена солидна база и все още нямаме конкуренция, твърди Игнатов.



Тагове:   борисов,   ботев,   учебници,


Гласувай:
20



1. dolsineq - И аз бях разгневена, когато проч...
23.08.2012 22:49
И аз бях разгневена, когато прочетох новината, че ще махнат Ботев и Левски от учебниците. Най–светлите наши личности, това е равносилно на светотатство!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: foreigner69
Категория: Забавление
Прочетен: 261520
Постинги: 57
Коментари: 468
Гласове: 3228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031